Marton László talán leghíresebb alkotása, a Kiskirálylány szobra régóta ücsörög a Duna-korzó korlátján. Ezt mindenki tudja, turisták tömegei csodálták már meg. De ha megkérdezném, hogy hol van a Kiskirálylány, nem mindenki tudna pontosan válaszolni.

Az 1972-ben született eredeti kisplasztikából készült alkotást 1989 gyermeknapjának alkalmából állították fel Budapesten. A budapestiek így aztán joggal érzik magukénak, és az arra járó külföldiek is így emlékeznek rá. Persze, ha fővárosi látogatásuk után csobbannának egyet a Balatonban, és esetleg rossz időt fognak ki, akkor a Tapolcai tavasbarlang meglátogatása közben is összefuthatnak vele, a Veszprém megyei város főterén. Ugyanis a szobor másodpéldánya alkotója szülővárosába került.

Ez pedig egy nagy lehetőség, hogy összezavarja a Japánból érkezett turistákat, hiszen a szoborból van még egy példány, ami a Tokyo Metropolitan Art Space-ben látható. Most, hogy a budapesti és a tapolcai Kiskirálylányt már lefényképeztem, a bakancslistámra menthetetlenül felkerült a harmadik is… Mivel ez valószínűleg nem holnap kerül sorra, addig megnézem majd az eredeti kisplasztikát a Magyar Nemzeti Galériában. 

Legyen azért fotó is - itt a két magyarországi szobor, de egyszer melléjük teszem majd a tokióit is.

kiskiralylany_bp.JPG

A Kiskirálylány Budapesten...

kiskiralylany.JPG

...és Tapolcán.

Címkék: szobor Japán Budapest Balaton Tokió Tapolca Duna-korzó Kiskirálylány

A legutóbbi néhány poszt az idei balatonfenyvesi nyaralásom képeiből készült. Van azonban néhány, amit egyikbe sem tudtam besorolni, ezek kerülnek most ide. Ahogy a címben is írtam: közmunkástól a régi, elhagyott épületen át a napnyugtáig. 

4_25.JPG

1_25.JPG

Címkék: közlekedés retró autó nyár vonat közmunkás Balaton Balatonfenyves Fonyód

Ha nyaralás, akkor van ideje az embernek a hobbijára is. Egyébként is szoktam állatokat fényképezni, hiszen mániásan szeretem őket, de most legalább időm is volt rájuk. A következőkben lesz itt kis kócsag, dolmányos varjú, rozsdafarkú, seregély, pókok, rovarok, darazsak, méhek, béka, gyík, de még veréb is. Akit véletlenül kihagytam, attól elnézést kérek!

1_24.JPG

23_5.JPG

Címkék: állat bogár kacsa veréb pók madár kétéltű béka gyík légy rovar hüllő darázs seregély rozsdafarkú dolmányos varjú szitakötő poszméh tőkés réce kis kócsag

A Balaton és a hajókázás elválaszthatatlan fogalmak, mint ez egy korábbi posztból is kiderült. Fonyód és Badacsony között ilyen a világ:

1_23.JPG

9_21.JPG

Címkék: közlekedés vitorlás hajó Balaton Badacsony Fonyód

Felmásztam, mint minden évben, pedig mindig megfogadom, hogy gyalog soha többé. A tűző napon róva az emelkedőt, jó ürügy volt a fényképezés, hogy néha pihenőt is tarthassak.

b4.JPG

b8.JPG

Címkék: bor Balaton Badacsony

A fonyódi vasútállomás aluljárója meglehetősen lehangoló hely. Volt. Idén ugyanis kezébe kapta egy tárnoki művészcsoport, és hangulatos, kedves hellyé tette. Elég sokáig nézegettem, és arra biztatok mindenkit, tegyen így, ha arra jár. Szívderítő ingyenkiállítás lehet nyaralás közben.

11_19.JPG

8_22.JPG

Címkék: művészet graffiti aluljáró Balaton Fonyód

Az előző posztban megígértem, hogy megmutatom majd, mi tetszett a legjobban a Fenyves Yacht Clubban. Itt van, illetve itt vannak. A kikötő kövezésein elképesztő mennyiségű kis kócsag napozik, tollászkodik, halászik. Azért is lepődtem meg, mert soha nem gondoltam volna, hogy egy kikötő ennyi védett madárnak adhat otthont. Korábban csak egyszer, az Arno folyón sikerült ezt a fajt fotóznom, úgyhogy most alaposan kihasználtam a lehetőséget. Persze nem csak kis kócsagokkal találkoztunk, hanem dolmányos varjúval, bütykös hattyúval, és fiatal ezüstsirályokkal is, íme:

a2_2.JPG

a9_2.JPG

Címkék: állat természet madár hattyú dolmányos varjú Balaton Balatonfenyves kis kócsag ezüstsirály

Ha azt mondom, Yacht Club, mindenkinek a förtelmes gazdagság és a rongyrázás jut az eszébe. Ideje ezt átgondolni!

Nyaralás közben belebotlottam a nemrég megnyílt balatonfenyvesi Fenyves Yacht Club & Hotel varázslatába. Igen, ennek az intézménynek is van egy része, amelyet csak a kiváltságosok látogathatnak: a szállóvendégek és az itt télen-nyáron „parkolóhelyet” bérlő hajótulajdonosok. Ez azonban érthető: én sem szeretném, ha féltve szeretett hajómat nem őriznék gondosan a bérleti díj fejében. A Yacht Club nagyobb része azonban mindenki számára elérhető, az éttermeivel, konferenciatermével, bowlingpályájával, kerékpárkölcsönzőjével, a hajóbérléssel és gyerekek vitorlástanfolyamával egyetemben. Sőt, a bicajosoknak örömhír lehet, hogy akár csak egy éjszakára is bérelhetnek szállást az erre a célra épült bungalók egyikében, továbbá szerviz is a rendelkezésükre áll. A szálloda pedig kutyabarát, ami szintén nem rossz.

Madármegfigyelőknek külön öröm, hogy az egész kikötő tele van védett kis kócsagokkal, és a madarak láthatóan jól érzik itt magukat – őket egy későbbi posztban külön megmutatom. Persze, ez itt nem a reklám helye, de nem mehettem el fotózás nélkül az új kikötő mellett, pláne, hogy tetszik.

19_7.JPG

12_15.JPG

Címkék: közlekedés állat természet vitorlás madár hajó kikötő Balaton Balatonfenyves Yacht Club kis kócsag

Miért mész oda? – kérdezte egy ismerősöm, akivel útközben találkoztam. – Meleg vagy?

Nem vagyok meleg – mondtam, és megpróbáltam neki elmagyarázni, hogy a Pride már régen nem erről szól, hanem az egyenlőségről, az elfogadásról, a diszkrimináció elutasításáról, a szerelem szabadságáról. Sőt, a szabadságról, úgy általában.

Bólogatott, de nem tudom, megértette-e, pedig nem túl bonyolult ez, annyian és annyiszor mondták már el, írták le, hogy én most el is engedem.

Ami tény: jó hangulatban, vidám emberek között töltöttem a délután egy részét. Olyanok között, akik semmi mást nem akarnak, csak, hogy hagyják őket élni.

12_14.JPG

22_5.JPG

Címkék: portré Budapest Pride

A belvárost ismét elözönlötték az ünneplő szurkolók. És bár tudjuk, hogy az éjjel egyszer véget ér, azért reméljük, hogy vasárnap folytatódik az ünneplés Belgium ellen. Ránk fért már.

2_18.JPG

13_15.JPG

Címkék: sport foci szurkolók Budapest Európa-bajnokság