Múlt szombaton néhány igazi nagycsaládot látogattam meg a Somogy megyei Berzencén. Néhány lakásban hatvanezren is laktak együtt, de nem tűnt úgy, mintha nyomorognának, és segélyre is csupán a téli hónapokban szorulnak, akkor is legfeljebb pár kiló cukor kell nekik.

Tény viszont, hogy megtámadtak, hárman is megszúrtak, de megérte – főleg, mivel nem kocsmai verekedés közben történt. És egyébként is, minek állok a megszállottan melózó fickók útjába?

Cserébe viszont rengeteget megtudtam a méhekről és a mézkészítésről, hiszen házigazdám, egy hivatásos méhész, örömmel mesélt – néha tudományos magasságokban járva – arról, hogy az egyébként kamikáze módra újra és újra támadó hatlábúak hogyan gyűjtögetik a vajas kenyérre való csemegét.

Én most nem szeretnék elveszni a részletekben, de azért pár apró titkot elárulok a hallottakból. Aztán persze lehet, hogy ezeket mindenki tudja, és én voltam az újszülött, akinek minden vicc új…

9_5.JPG

Szóval ők itt a méhek, akik nagyon szúrnak, de mézet termelnek, amiért megéri az a kis fájdalom (ami nem is olyan kicsi).

3_7.JPG

Így hagyja az emberben a szerencsétlen állat a fullánkját, a méregzsákkal együtt. Szegény sajnos belehal, nekem pedig még most, egy héttel később is fáj. Így jár, aki nem tudja megértetni az egyébként nem ellenséges harcosokkal, hogy békével jött.

2_4.JPG

Miután saját káromon és karomon megtanultam, hogy nem feltétlenül szükséges a rovarok repülési útvonalán megállni, oldalról már sikerült zavartalanul fényképezni a kaptárakat. Azt is, amelyik külön azt a célt szolgálja, hogy a méhész anyákat neveljen benne. A következő képen jól látható – az a picike az, három bejárattal.

15_1.JPG

13_3.JPG

Minden családhoz egy anya tartozik, amit párzás után már fel lehet ismerni. Már persze annak, aki ért hozzá, mert nekem biztos nem menne. Viszont miután a szakember elkapta a jószágot, már mindenki láthatja, mert színes festékkel megjelölik. Minden évben más színt kapnak, ez az anya éppen piros. Ha a méhésznél nem kel ki anya, akkor nincs más megoldás, vennie kell. Erre a célra van külön anya-tenyésztő. Egy anya ára 3000 forint, aminek a felét állami támogatásból lehet fedezni.

11_3.JPG

Az anya nem közönséges méhsejtből kel ki, hanem a poszt címében is szereplő anyabölcsőből. Ez az a nagy izé, ami a fenti képen látható. Egy családban több anya is nevelkedhet, de csak az marad életben, amelyik először kel ki. A többi a szigorú méhtörvények áldozatává válik: halálos ítélet a jussa, pedig teljesen ártatlan, még meg sem született. A következő képen egy ilyen szerencsétlennek a bölcsője látható, az oldalán kirágva.

16_1.JPG

Persze a házi méheket az ember kénytelen megvédeni, hiszen, ha a természetben élő vad rokonság nem képes összerakni a lakó- és szaporodóhelyét, azt természetes kiválasztódásnak hívjuk – a méhészetben ugyanez a jelenség a veszteség névre hallgat. Így aztán, ha magától nem megy a zümmögő seregnek, segíteni kell neki. Mondjuk egy kis műanyaggal, amire aztán bátran építhetnek a továbbiakban – például rendes méhsejteket.

10_4.JPG

5_6.JPG

7_5.JPG

Ennyivel persze nem ér véget a munka: a rendszeres ellenőrzés, a méz megszerzése megannyi nehézséget rejt magában. A rendszeres ellenőrzéshez nem árt a védőruha sem, de néha az is hiába: rajtam is volt, és mégis kaptam szúrásokat… Persze, aki évek óta a kaptárakkal foglalkozik, az bizonyára megszokta már ezt is.

6_6.JPG

8_5.JPG

14_3.JPG

4_6.JPG

Munkája sikerét pedig mérlegre kell tennie a méhésznek. Szó szerint, ugyanis egy mérlegre állított etalon-kaptárral tudja megvizsgálni, hogy eleget termeltek-e már a kis munkások.

17_1.JPG

Aztán, ha mindenhonnan összegyűjtötték már a méhek, amit csak lehetett, a gazda nem tehet mást: odébbáll. Illetve a hatalmas konténerében lakó családokat szállítja máshova, akár az ország másik végébe is: az ugyanolyan növények sem egyszerre virágoznak mindenütt… A konténer pedig könnyen mozgatható, bár külön engedély szükséges a szállításához.

18_1.JPG

Aztán, ha a konténer célba ért, napokig az új helyen áll majd. A méhek talán észre sem veszik, mert a munka ugyanaz, a lakhatási körülmények ugyanolyanok, a gazda sem változik. Talán csak fotós nem jön, aki tiltott helyen mászkál, és akit ezért alaposan össze kell szurkálni.

1_5.JPG

12_3.JPG

Címkék: mezőgazdaság méz méh rovar méhészet állattenyésztés

A bejegyzés trackback címe:

https://vilaglencse.blog.hu/api/trackback/id/tr26202061

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pergetés félmeztelenül (videó) 2014.05.25. 16:24:55

[Videó lent] Nagyon régóta szerettem volna már elmenni megnézni, hogy miből is áll a méhészkedés, hét elején végre lehetőségem nyílt erre is, ugyanis a teljes erőből virágzó akácerdőnek köszönhetően a Kőteleki Kaptár minden méhe szolgálatban állt, és f...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagykócsag 2014.05.25. 20:52:38

Jó kis cikk, köszi.
Nagyon is észreveszik, hogy új helyen vannak: felmérik a terepet, és tánccal útba igazítják a többieket, merre van a méhlegelő.

Viliavereb 2014.05.26. 10:19:11

A cikk alapvetően tetszett a vidám hangvételű megfogalmazásaival.
Van egykét tárgyi tévedés bár én nem vagyok profi méhész de ezek nekem is szemet szúrtak. Pl: "a megszállottan melózó fickók" nem fickók hanem lányok! A dolgozók mind csajok! A fiúk abszolút nem szúrnak, nagyon kedvesek lehet velük játszani simogatni! A műlép pedig nem műanyag, hanem megolvasztott és formára préselt viasz! Amit részben elvékonyítanak részben hozzá építenek.
Ha nem adnánk meg nekik a méretet maguktól folyton nagyobbra építenék. Abból pedig csak herék (azaz hímek) kelnének ki, ők pedig a nevükből adóan nem dolgozna!

csanadi david flanagan 2014.05.27. 08:18:26

@Nagykócsag: Köszönöm, és a kiegészítést is! Bevallom, annak is örülnék, ha csak a felét sikerült megjegyeznem annak a sok információnak, amit a méhészetben kaptam. De most már ezt is tudom :)

csanadi david flanagan 2014.05.27. 08:20:36

@Viliavereb: Köszönöm!
Ahogy Nagykócsagnak is írtam, annyi információ érkezett egyszerre, hogy képtelen voltam mindent helyesen megjegyezni. Ha találtok még hibákat, örömmel várom a hasonló kiegészítéseket.