Mivel szenvedélyesen szeretem szétmaratni a szám különféle kapszaicintartalmú eledelekkel (tudom, ez csúnya csúsztatás, nem marnak szét, csak égetnek picit), nem hagyhattam ki szombaton a IV. Solymári Chili Fesztivált. Izgalmamra jellemző, hogy már délután egykor ott mászkáltam, pedig a rendezvény csak négykor kezdődött. A három órányi léhűtésért (kocsma, cukrászda) meg is kaptam a jutalmam: egy váratlanul nagy élményt – falusi főzőverseny helyett olyan gasztronómiai pikniket, amiért mindenki irigyelhet, aki kihagyta.

Volt chiliszépségverseny, előadások, vásár – egyszóval minden, ami ahhoz kell, hogy az ember jövőre is ott akarjon lenni. És ha már vásár, természetesen vettem egy elmondhatatlanul elképesztően erős piros készítményt egy egész kicsi üvegben, egy majdnem ugyanannyira erős sárga készítményt egy picit nagyobb üvegben, barackos chiliszószt és hagymás chililekvárt. A piros és a sárga izé hiába kis üveges, a biztos halált hordozzák magukban, tehát két-három hónapra el vagyok látva ilyesmivel.

A főzőverseny viszont hagyott kívánnivalót maga után: képtelenség volt az összes versenyző kreálmányait végigkóstolni, három után feladtam. Ezek közül a malachúsos szendvics nyert, megelőzve a marhalábszár-pörköltet és a mexikói sajtlevest. Szerencsére a chili csak percekre varázsolja pokollá a számat, így még a vásárban is tudtam kóstolgatni, ész nélkül.

Rendben, tudom, ez elsősorban fotóblog, jönnek a képek:

1_13.JPG

8_13.JPG

15_8.JPG

13_11.JPG

14_10.JPG

4_13.JPG

9_13.JPG

3_15.JPG

2_12.JPG

11_11.JPG

12_9.JPG

10_11.JPG

16_6.JPG

17_7.JPG

6_14.JPG

7_13.JPG

5_13.JPG

Címkék: fesztivál gasztro chili főzőverseny kapszaicin Solymár

A bejegyzés trackback címe:

http://vilaglencse.blog.hu/api/trackback/id/tr247765692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2015.09.07. 21:32:15

Örülök, hogy ennyire bejöttek a termékeim! :)

csanadi david flanagan 2015.09.07. 21:42:32

@GaBko: Én pedig annak örülök, hogy felfedeztem őket. Alighanem állandó vásárlód leszek :)

fifibá55 2015.09.07. 22:04:50

Én minden jóról lemaradok..

gmihaly 2015.09.08. 08:33:03

Szegény Gregor József is elmesélte, amikor egy egész üveg macskapöcs paprikával kúrálta ki egy nagyon fontos fellépés előtt a rekedtségét. Ő is mondta, hogy ezt csak egyszer lehet az életben megcsinálni. Neki is ráment az élete.

Mészáros Laci 2015.09.08. 11:09:51

valósággal megéheztem :)

Mészáros Laci 2015.09.08. 11:10:37

@gmihaly:

valamiért nem értem az összefüggést: Gregor József a csípőspaprikába halt bele?

HgGina 2015.09.08. 12:14:01

@Mészáros Laci: ha nem is közvetlenül abba, de a mérhetetlen mennyiséggel erősen hozzájárult sajnos.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.09.08. 12:15:25

Az a cserepes, a lila fölött, az milyen fajta?

Bobby Newmark 2015.09.08. 13:02:12

@HgGina: Egészen valószínűtlen, ugyanis a kapszaicin a fájdalomreceptorok ingerlésén túl leginkább semmit nem csinál. Így halál oka nehezen lesz, és még rekedtség kezelésére sem alkalmas.

De mondok jobbat, egy félmillió emberen végzett kutatás szerint éppen fordított egybeesés van, aki rendszeresen eszik csípőset, az tovább él. (Kapcsolatot nem találtak, az összefüggés egyelőre statisztikai)

De azért aranyos az anekdota.

Mészáros Laci 2015.09.08. 14:06:09

@HgGina:

hát, nem tudom, a kapszaicin túladagolás káros hatásairól eddig nem hallottam... sőt.

azt inkább el tudom képzelni, hogy minden más fűszerből is túl sokat használt, és a só meg a bors túlzásba vitele tényleg árt.

Bobby Newmark 2015.09.08. 15:16:18

@Mészáros Laci: Elvileg van neki LD50, 47.5mg/kg egérnél. A koffeinnek 192.

Szal kb négyszer jobban kell tartani a kapszaicinmérgezéstől, mint a koffeinmérgezéstől.

Tehát kb semennyire.

gmihaly 2015.09.08. 15:27:31

@Mészáros Laci: Bizony, bizony, gyomorrákba.

ekho. 2015.09.10. 01:34:25

@GaBko: Nagyon finom!

A chilis esténkről egy mondat:
" Higítsuk fel tabascoval, mert annyira csípős :D " (a sárga volt)